Tipsa

Här kan du tipsa Uttramparen om allt som kan vara bra att veta. Ett bra spartips, förslag på extrajobb, nödvändiga tips för den som cyklar långt. Som sagt, vad som helst som kan vara bra att veta.

19 kommentarer till Tipsa

 1. Philip skriver:

  Tips 1. Något som under vår tripp fullkomligt lyste med sin frånvaro var tillgängligheten till dator/internet. Det är oerhört frustrerande när man har startat en reseblogg men inte kan uppdatera den (i Kansas verkar det inte finnas en enda dator :/ ) . Faktum är att det finns trådlöst internet på förvånande många ställen där borta, campingar, motell och bensinmackar etc men få datorer. Såhär i efterhand så hade det vart oerhört bra att ha med sig en iPod Touch eller dylikt som kan ansluta sig till trådlösa nät kostnadsfritt. Liten, billig och smidig. Laptop kan ju bli lite bökigt. Men det är ju en prioritetsfråga 🙂

  Tips 2. Skippa stormköket, burkmat behöver inte värmas upp efter att de legat i väskan en stund + att det kan vara svårt att få tag i bränsle + att det är tungt. Jag släpade med det genom hela resan men använde det inte en enda gång!

  Sådärja!

  • uttramparen skriver:

   1: Tack för det tipset. Det kan komma att vara betydansde för bloggens framtid om inte annat. Jag tror att jag ska försöka plocka med min mini-pc. Vore nice med någonting mindre men jag kör på pc av den enkla anledningen att jag inte har något annat. Får försöka hitta wifi efter vägen.

   2:Solvarma konserver låter kanske inte sådär supergott, men jag vet hur hungrig man kan bli på cykelturer så det kommer nog att gå fine…

   Vad tror du om mina möjligheter att forsätta min vegetariska kost?

   • Philip skriver:

    Mini PC’n borde funka prima, att ladda upp elektronik är inget problem, där finns det vägguttag precis överallt, Public toilets, utanför affärer, parkeringsplatser, i parker you name it.

    Brorsan är vegetarian och det gick ju fint även om det då fick lov att bli burkmat rätt ofta i form av bönor, grönsaker och frukt. Restaurangerna brukar kunna fixa något vegetariskt även om det inte finns med på menyn. Men tyvärr är det mycket mat som innehåller kött måste jag erkänna, vilket inte är så konstigt eftersom alla äter kött där borta, männen har ju sina macho-ideal så att säga, räkna med att folk kanske rynkar lite på näsan om du är mitt ute i ingenstans och frågar efter någonting utan kött. Men oroa dig inte, det är vanligtvis inga problem, klart du kan fortsätta med din vanliga kost 🙂

    Vi köpte alltid på oss burkmat på förmiddagen så vi kunde välja vart och när vi skulle äta, oftast på någon bergstopp. Ett annat plus är att matkostnaderna halveras jämfört med att käka på restaurang varje dag.

 2. Kefre skriver:

  Här ska du få ett tips på billig mat, jag har kokat blåbärsgröt i flera omgångar och blir mer och mer lyrisk. Denna gröt kokade mormor, likaså åt vi den hemma. Då tänkte jag ju inte som nu. Det måste vara rena hälsobomben dessutom kostar den i stort sett ingenting förutsatt att man plockar blåbären själv, den är också otroligt mättande.
  Man kan ha den kylen ett par dygn och värma i micron. Den går säkert att frysa också, det har jag inte prövat.
  Koka upp 3/4 dl – 1 l blåbär, 3/4 dl socker ( kan uteslutas eller minskas), 1 kryddmått salt, 3 – 4 dl vatten.
  Vispa i 2 dl rågmjöl så den blir slät och sjud gröten ca 5 min.
  Om man vispar för hand måste man vispa hårt för annars blir det klumpar av mjölet
  (mycket bra träning för armarna), jag har vispat med elvispen men man måste använda locket till grytan som stänkskydd så mycket det går för det skätter och allt blir blått. Blåbär är ju nyttigt inuti kroppen så det är säkert bra utanpå också *S*

 3. Johan skriver:

  Tjenare Emil.

  Det glädjer mig att höra om dina vegetariska matvanor. Keep the good spirit up.

 4. Daniel skriver:

  Detta låter väldigt spännande…:)
  Tillgång till snabba kolhydrater…under tiden du cyklar…mycket vätska…:)
  Välplanerade vägval undvik de stora städerna…ifall du ska in i en storstad se till att du inte cyklar in med morgontrafik, cykelvägar är obefintliga och trafiken är tung, så detta innefattar väl även kvällstrafik. cykla inte in på kvällar/natt överhuvud taget, risk för våld ökar…
  Ta mycket bilder och njut av äventyret….
  …bryt ett ben 🙂

 5. Joråsåatt skriver:

  Har du sett den här killen?
  http://www.youtube.com/watch?v=Z19zFlPah-o

  Tycker inte att du ska inspireras alltför mycket dock! =)

 6. Anette Säfström skriver:

  Yey!
  Roligt val av äventyr. Min första tanke var hur du ska sova. Kanske för att det var mitt största problem när jag liftade långt : ) Du har säkert en plan, men mitt tips är iallafall att kolla upp vandrarhem el dyk längs din rutt och ha de med dig nerskrivna. Känns tryggt och skönt att ha som backup.
  Ta hand om dig!

  • uttramparen skriver:

   Hej!

   Va kul att du hittat hit!

   Jo, det där med sömn är ju klart ett problem. Men jag har världens bästa tält, en bra sovsäck och en väl tilltagen budget om det skulle hända sig att jag behöver sova på hotell efter vägen.

 7. Joråsaatt skriver:

  Morgonradion pratar tydligen med bloggare på onsdagar:
  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2153&grupp=13719
  De borde vara intresserade av dig!

 8. Nisse Larsson skriver:

  Jag är avundsjuk. En så häftig resa… Men några synpunkter på tipsen du fått: Trangia med gas – lätt, smidigt och gas finns i usa, på Wal-Mart. Varm mat är gott och här kommer ett recept: Koka pasta, rör i en burk med chili (walmart…), låt bli varmt. Klart – och man cyklar långt på det och en glass till efterrätt. Egen dator är kul, men i usa är bibblorna många och har alltid (ja, alltid, även i Austin, Nevada med 183 invånare finns en bibbla med dator) fria datorer för de som vill surfa. Gröt – hoppas inte för mycket på havregryn, frukt och grönsaker. Men du kan alltid få tag på en kalorispäckad hamburgare som räcker många mil.
  Den har bloggen ska jag följa i sommar, lita på det!
  Nisse

 9. Volker Radek skriver:

  Hi, Emil.

  Though I cannot follow your writing in Swedish, your pictures in your blog are pretty funny. As I told you already yesterday at the Cookie Lady’s home: Enjoy your ride, stay attentive – and this ride may become an experience of your lifetime.

  Greetings, Volker (http://radek.com/usa91)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *