Manifestet

Uttramparens manifest

 1. Jag vill besjunga kärleken till cykeln, förtrogenheten med kroppen och enkelheten.
 2. Mod, enkelhet och envisheten skall bli grundelementen i min poesi.
 3. Min kultur har hittills förhärligat förbränningsmotorns tankfulla funktion, konsumtionen och rörelsen frikopplad från kroppen. Jag vill förhärliga den ödmjuka kroppsrörelsen, den muskeldrivna farkosten, cykeln, skateboarden, rullstolen och roddbåten. Framtiden ligger däri.
 4. Jag förklarar att världens härlighet berikats med en ny skönhet: Enkelhetens skönhet. En racerbil med motorhuven prydd med stora tuber som liknar ormar med explosiv andedräkt tillhör det förgångna. Ödmjukheten kommer alltid vara vackrare än farten.
 5. Jag vill besjunga linsgrytan, det enkla och vardagliga. Maten utan finess som inte låter sitt värde ligga i det komplicerade utan i sällskapet man samlar kring bordet.
 6. Tramparen måste med hetta, envishet och generositet hänge sig åt att precis som cykeln röra sig framåt, aldrig bakåt.
 7. Det finns ingen skönhet i objektet som är viktigare än funktionen. Inget objekt är så viktigt att planetens framtid får äventyras för att jag ska äga det. Konsumtionen bör uppfattas som ett våldsamt steg bort från enkelheten och det långsamma där framtiden bor.
 8. Vi befinner oss på seklernas yttersta udde!… Varför skulle vi se tillbaka på det ohållbara när vi ödmjuka inför kommande prövningar måste öppna portarna till det hållbara, Slitet och Slänget dog i går. Låt oss skapat den eviga och överallt närvarande ödmjukheten inför vår planets begränsningar.
 9. Jag vill förhärliga långsamheten – världens enda hastighet – det muskeldrivna, det gränsöverskridande, cyklistens konstruktiva förflyttning, de sköna idéer för vilka man tar sig framåt samt kärleken till människan.
 10. Jag vill förstöra bensinmacken, olijeplattformen och bilismen som vi känner den idag. Inte med en våldsam smäll utan ett långsamt förtydligande att de inte längre behövs.
 11. Jag kommer att besjunga de stora folkmassorna, de som reser sig ur säten och soffor, som unisont slår av sina TV-apparater och ger sig ut på äventyr

10 kommentarer till Manifestet

 1. Joråsåatt skriver:

  Du inspirerar mig. Jag ska bli långsam jag med.

 2. Josef K. skriver:

  In hoc signo vinces

 3. Tony Ingemarsson skriver:

  Riktigt frisk är du inte… Man jag högaktar dig för din inställning! Den kommer att ta dig över den amerikanska kontinenten med ett leende! Jag tycker att du skall ta kontakt med Renata Clumska (tidigare gift med Göran Kropp). Hon har cyklat över kontinenten, och paddlat runt den….

  • uttramparen skriver:

   Haha! Lite galenskap är bra för karaktären!
   Jag ska kolla upp om jag kan få tag på henne på något sätt.

 4. Sofie skriver:

  Hallå! Nu har jag läst. Detta verkar ju bra Emil!
  För övrigt så var jag på Renata Clumskas föreläsning som anordnades genom Friskis och Svettis förra hösten. Himla härlig kvinna, kan nog ge din några tips!
  Hon alltså, inte jag!!

 5. Catrin skriver:

  med ödmjukhet och glädje tackar jag för din vettighet och välvilja.
  om bara fler tog del och insåg…
  kom gott folk och anta utmaningen, ställ om till en välmående och skönsjungande värld!

 6. Pingback: Hannas karstadstripp | U T T R A M P A R E N

 7. Kristoffer skriver:

  Underbart manifest, håller starkt på att förstöra bilismen, få folk att röra på sig, hitta äventyret med att leva, slå sig fri ifrån materialismen.
  Där finns den totala friheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *