Vårmek

Jag vaknade plågsamt tidigt i morse. Min kropp hade nog gärna vilat ytterligare efter fårdagens corepass men jag hadde en massa mek att göra så det var bara att svänga benen över sänkanten.

Först på dagordningen var att tvätta cykeln. Det räcker att ta den utanför dörren för att den ska bli helt täckt av grått damm och grus. Jag vet att jag är fåfäng men jag tycker att det är lite pinsamt ått köra runt på en smutsig cykel. Sen är det mycket trevligare att jobba med en ren grusfri ram så det kändes som en bra start på dagen.

Den största utmaningen för dagen sitter inuti den här svarta dosan. Så här ser bromsarna ut om man som jag kör med hydrauliskt bromssystem. Mina bromsar har tagit dåligt hela vintern. Jag har låtit bli att åtgärda det eftersom det känns tryggare att ha bromsar som inte nyper direkt. När det har varit halt har jag velat ha en mjukare inbromsning. Nu när isen släppt och väggruset snart är borta känns det bra att kunna göra tvära bromsningar igen. Kanske har jag tänkt fel med det här men nu är det i alla fall bytt. Trixet var att få de nya bromsskivorna på plats. Ni som bytt på en bil vet ungefär hur det går till. Två skivor som med hydralik ska pressas mot en klinga. Det är ungefär samma på cykel fast mycket mindre. Min cykel såg lite hjälplös ut där den låg utan hjul, upp och ner på ett kallt stengolv. Jag tyckte nästan lite synd om honom. Jag förvånade mig själv att jag faktiskt klarade av det jag skulle göra. För ett år sedan kunde jag verkligen ingenting om cykelmek. Ok, jag kunde laga en punktering men thats it. Under tiden med Uttramparen och med min fina cykel har jag lärt mig en hel del användbart inför min resa. Förhoppningsvis ska de nya bromsskivorna hålla hela vägen till stilla havet. Men, jag är fortfarande lite orolig över att det ska gå hål på hydrauliken. Har man virebromsar så går det mesta att laga på plats. Slutna oljesystem är lite mer invecklade däremot.

När jag ändå hade smutsat ner händerna tänkte jag att jag lika gärna kunde fixa till punkteringen på S cykel. Kanske firar vi nylagade cyklar med en liten tur i vårsolen.

Om ni har någonting som ska åtgärdas på era cyklar så gör jag gärna ett försök. Jag kan inte lova att det blir ett bra mek. Men det kostar er ingenting och framför allt behöver jag öva en del innan resan.

Nu har jag fått svar från Amtrak i alla fall. Det går inte att åka tåg med cykel riktigt dit jag ska. Däremot går det att åka till Richmond men därifrån återstår det ungefär 15 mil ut till kusten. Jag återkommer när jag tänkt nya bra tankar. Jag vill verkligen börja i Yorktown, framför allt vill jag börja min resa vid atlantkusten.

Det här inlägget postades i Livsstilsdeflation. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vårmek

  1. Sibe skriver:

    Den höll i 2.5 mil! Och kommer att hålla många till! Tack min bästa cykelmekare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *