I go Strindberg on you!

Vilken dag! Vilken egotripp! Vilken fläkt under kämparglöden. Radioprogrammet sändes idag strax innan lunch. Sen dess har det trillat in hejarrop och uppmuntran från de mest otänkbara håll. Det är skönt att få det bekräftat att andra tänkt på det jag tänkt. Att fler ser det ohållbara. Mitt livsval är ingenting som jag vill att andra ska följa, det är mitt experiment. Men, jag hoppas verkligen att jag kan få andra att tänka till hur de lever sina liv och om det är ett lyckligt liv.

Som extramaterial till programmet kan man på hannas hemsida bland annat se ett filmklipp på mig när jag bjuder på linsgryta och mumlar på om enkelhet. Om man vore bättre än mig på WP skulle man säkert förstå hur man skulle göra för att bädda in klippet här på bloggen men nu kan inte jag utan får lägga en vanlig länk HÄR.

Så det där med kommentarer. Efter att jag för länge sedan slutat lyssna på ring P1 borde jag inte ta åt mig alls av kommentarerna som lämnats på Hannas sida om programmet. Jag borde ha lärt mig att folk säger lite vad som. Exempelvis blir jag beskylld för att orsaka massarbetslöshet. Det som jag trotts allt känner att jag vill svara på är en kommentar som jag återkommer till nedan.

Men först en litterär referens. Det sägs att Strinberg avslutade sina beefs med orden ”Vi ses i min nästa pjäs”. Han skrev sedan ner dom fullständigt och de fick känna igen sig nästa gång de besökte teatern. Jag gör en Strindberg fast för 2000 talet. ”Vi ses i mitt nästa blogginlägg” Jag för diskussionen här där den jag argumenterar mot med största sannolikhet inte kommer läsa.

Det jag tänker på är följande kommentar:
”Undrar om han är lika sugen att köra sitt köpstop om han tex blir svårt sjuk och behöver medicin. Många miljöflummare glömmer bort alla fördelar som industrialismen har medfört. Tex att många svårta epedisjukdomar kunnat utrotas. En annan sak han glömmer är att om fler skulle följa hans exempel i väst skulle miljoner i fattiga länder svälta ihäl då deras arbeten skulle försvinna. Tänk tex på att varor vi importerar från asien. Livet är kort gäller att njuta medans man kan och vi vet ju att liv på jorden inte kommer finnas kvar för evigt.”

Zoc

Först och främst. Eh, nej, om jag vore sjuk skulle jag nog köpa medicin. Ha, eller nej, faan jag skulle nog skita i medicin, dö en plågsam död men fast besluten om att det jag gör är rätt. För det andra så tackar jag för komplimangen, miljöflummare känns som ett fint epitet jag nog ska skriva in i mitt CV. Men, jag har inte glömt allt bra som Industrialismen har gett oss. Jag är glad varje gång jag ställer mig under duschen eller öppnar mitt kylskåp. Men när jag ser hur vårt sätt att leva ifrågasätter mina framtida barns möjlighet att duscha och kyla mat så frågar jag mig om det måste vara så. Finns det inte ett alternativ? Zocs tredje påstående är att om vi i väst inte köper saker så kommer andra att svälta ihjäl. Jag menar att det tvärt om är så att svält och fattigdom kommer sig av att våra gemensamma resurser är ojämnt fördelade. När jag konsumerar mer resurser än jag behöver så omöjliggör jag för mina bröder och systrar att konsumera de resurser de behöver. Men jag ska inte lämna ett öppet mål här och vara ”miljöflummare” Jag är relativt väl insatt i hur den globala ekonomin fungerar (jag är trots allt samhällskunskapslärare gubevars) Och vist. En global ekonomi med hög tillväxt skapar förutsättningar för företag att producera mer prylar och därmed anställa fler som då får lön. Men, man måste fråga sig om inte den tanken har fått visa vad den går för. Vi ser hur det globala glappet mellan rika och fattiga ökar. Rika blir rikare och fattiga blir fattigare. Jag vill se en ny världsordning där behov är viktigare än betalningsförmåga. (Ja nu är jag politisk, jag vet). Till saken hör att valet är lätt om jag måste välja mellan ekonomernas värsta-scenario eller ekologernas dito. Den mörkaste framtiden för en ekonom kommer inte i närheten av de värsta-scenarion som klimatforskarna målat upp för oss. Vi kan inte längre låta ekonomin växa okontrollerat utan att fråga oss hur långt in i framtiden vi vill se. Jag är övertygad om att vi kan både ha en tillväxt och hållbarhet. Men då måste vi börja fundera över våra behov. Framför allt vilka prylar vi verkligen behöver. Zoc blir tramsig på slutet, hoppas jag. Det vore hemskt om Zoc verkligen tycker att vi ska: njuta medans man kan och vi vet ju att liv på jorden inte kommer finnas kvar för evigt. Jag vet av erfarenhet att mina begränsningar har gjort mig lyckligare än jag någonsin varit. Jag mår bättre av att inte köpa nått än vad jag gjorde när jag köpte allt. Livet på jorden kommer finnas länge än och jag vet att jag vill göra vad jag kan för att förlänga möjligheten för livet här.

Jag har äntligen kommit tillbaka på cykelträningen. Efter en dipp i för en vecka sen är jag äntligen tillbaka. Cyklat 6,6 km till jobbet, lika långt hem och så ett riktigt saftigt spinningpass för att fira. Nu så! Längtar redan efter att få susa fram i vårmorgonen i morgon bitti.

Så, slutligen. Lars-Gunnar har äntligen anlänt. För förklaring se tidigare inlägg.Tyvärr kommer Lars-Gunnar inte kunna sitta på styret. Det är liksom fullt där med alla bromsar, slangar och väskor. Däremot lovar jag att han ska få sitta på sadelstolpen och att jag varje gång jag passerar en statsgräns ska ringa rituellt i klockan. Med sig hade L-G ett långt och mycket filosofiskt brev. Men vad det stod i det är en sak mellan mig och honom.

Det här inlägget postades i Livsstilsdeflation. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till I go Strindberg on you!

 1. Johan skriver:

  Yes, där golvade du Zoc rejält. Snacka om tilltvålning, hehe.
  Jag blir mörkrädd när jag läser det han skriver. 1-0 till Emil!

 2. uttramparen skriver:

  Aww! Merci!

 3. John skriver:

  Har nu lyssnat på Hannas ekotripp genom poddradio och jag måste säga att du skötte dig helt strålande. Du framför dina åsikter på ett vänligt, sympatiskt och pedagogiskt sätt, utan att vara auktoritär. Bra jobbat, ett säkert sätt att få fler att lyssna på vad du har att säga!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>