Goda råd är helt gratis, om man känner en bibliotekarie

Om man känner en massa litteraturvetare, en och annan svenskalärare och en bibliotekarie så behöver man inte vänta länge för att få sig goda boktips. Såhär skrev jag för några dagar sedan:

”Jag har läst en hel del äventyrsromaner eller andra böcker som kan kopplas till mitt kommande äventyr under det här halvårets gång. Det är kul att ha ett tema att utgå från. Men nu har jag märkt att det blivit jäkla massa gubbar. Nästan bara manliga författare. Jag vet att Emilie kommenterade med ett boktips av en kvinnlig författare som jag ska kolla upp. Men jag tar tacksamt emot fler tips om kvinnliga äventyrare som skriver. Eller kvinnor som skriver bra om USA eller kvinnor som skriver om konsumtionssamhället. Någon jäkla ordning får det ju faktiskt lov att vara.”

En av mina trognaste läsare AC som jobbar som svenskalärare (hej hej AC!) hon skickade vidare min efterfrågan till Skolbibliotekarien på skolan hon jobbar. Han heter John och är fantastisk. Om jag fick skapa mig ett drömjobb så skulle jag vilja ha som jobb att läsa böcker och sedan diskutera dessa med AC, John, S, Josef K, Herr och fru Thorén, Jorasaatt, Josefin och Josephine (det är ett under att inte ni två träffats än). John svarade mig på min mail idag enligt följande:

Med risk för att ge ett tips som ni redan har (hittade inte Emilies tips i bloggen) så vill jag slå ett slag för ”En flickbok om motorcyklar, flammande ödlor och andra viktiga saker” av Erika Lopez. I boken skildras hur den geniala/galna hjältinnan Tomato Rodriguez och hennes enmans-MC-gäng Flaming Iguanas korsar USA från kust till kust med motorcykel. En helt galen och vild road movie i bokform som jag tyckte var så bra att jag faktiskt läste de övriga två delarna (som också var läsvärda).

Uttramparen tar tips på allvar så jag gav mig av till biblo och letade reda på den, alla tre fanns inne men Uttramparens melodi är att ta det han behöver och lämna kvar resten. Så jag lånade bara den första.Det jag läst hittills har varit fantastiskt. Små korta kapitel med små kluriga illustrationer. Bokens huvudperson är nog vad man kan kalla en brötig brud av den bästa sorten. Boken inleds med raderna:

Magdalena och jag ska köra genom Amerika på varsin motorcykel. Vi ska vara så jävla coola att alla speglar och glasrutor spricker när vi kör förbi. Vi ska ha eget ledmotiv, nått tufft som får oss att kasta huvudet bakåt och bita himmelen i strupen, och kvinnor i rosa skumspolar i förbipasserande husbilar ska tända på oss och vi ska vända oss lojt mot dem i hundratjugo och mima ”Hejsan”. Om det fastnar insekter i mitt oxblodsfärgade läppstift spottar jag bara ut dem, de kommer att se mycket snyggare ut sen.

Låter som en ypperlig start tycker jag.

I går var det nittio dagar kvar, idag är det 89 dagar kvar. Någon frågade om jag är nervös, jag svarade att: Jo, det är jag, men mest sugen. Nu kör vi!

Det här inlägget postades i Livsstilsdeflation. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Goda råd är helt gratis, om man känner en bibliotekarie

 1. Johan B skriver:

  Tjenare!

  Lite mera boktips, Erland Loe – Doppler samt uppföljaren, Volvo Lastvagnar.

  Sedan har han fler underhållande böcker men de två tycker jag du ska kika på om du inte läst dem.

  Ha det bra!

 2. Joråsåatt skriver:

  Bästa jobbet! Sen kan vi tankesmedja lite som extraknäck!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>