Varför USA?

Fredrik Säker ställer en mycket bra fråga till gårdagens inlägg: Med risk för att redan besvarats i tidigare inlägg. Varför USA och inte Europa? Jag har flera väldigt bra svar på den frågan.

Ett av svaren skulle kunna vara det här:

På den tiden då jag och Fredrik umgicks som mest lyssnade jag på ledsen indiepop eller svenska män med gitarr. Jag drömde om Indien och stora bruna ögon. Men idag lyssnar jag mer och mer på amerikansk musik. Fortfarande väldigt många män med gitarr men nu sjunger de på amerikanska. Amerikansk kultur är den kultur jag bäst känner till förutom min egna. Eller nej, fel. Jag känner till den amerikanska kulturen bättre än jag känner till min egna. Min egna kultur kan jag inte se, den är osynlig för mig. Fråga Foucault får ni en bättre förklaring. Den amerikanska kulturen har många gånger blivit min kultur. Jag har sett hundratals vägrestauranger. Jag vet vad de har på menyn, jag vet att pekannötspaj är det godaste som finns (fast jag har nog aldrig provat). Av all hiphop jag lyssnat på vet jag precis vilken misär det är i vissa förorter. Jag har sett roadmovies om den oerhörda friheten som finns i de amerikanska vägarna. Den amerikanska kulturen är en del av min kultur. Men jag har aldrig sett USA.

Det andra hänger nog mest ihop med det här.

Jag kommer från en tydlig vänsterkontext. USA har under hela mitt liv symboliserat egoism och krig. Inte så att mina föräldrar skrämt mig med kapitalism som andras föräldrar skrämmer sina barn med Näcken. Mina föräldrar bodde i USA innan de fick barn så de hade nog mest en positiv bild av USA. Men om man umgås med vänsterfolk så får man en ganska tydlig bild av USA. Trots att det gått 20 år sedan muren föll är USA i vissa aspekter fortfarande fienden. Att jag ska cykla över just USA är för att jag vill bli kvitt av mina egna fördomar. Jag ger mig ut på ett äventyr där jag är beroende av andras vänlighet i ett land som jag föreställt mig vara ett egoistiskt präglat land. Jag har inte ändrat min inställning till den amerikanska utrikespolitiken och inte heller till kapitalismen. Men, jag vill visa för mig själv att det finns godhet och vänlighet även i USA. På något vis har min vänsterkontext och min närhet till den amerikanska kulturen bidragit till att skapa en bild av amerikanen som jag inte tror är sann. Jag vill att samma sak ska hända med min föreställning om amerikaner som hände med min föreställning om japaner när jag reste till Japan.

Jag har lovat att Uttramparen inte ska vara politisk, det kan tänkas att jag brutit det löftet nu men samtidigt känns det viktigt för att förklara varför jag valt just USA. Jag ska fortsättningsvis hålla mig från politiken, den diskuterar jag i så många andra forum.

Välgång och ljus!

Det här inlägget postades i Livsstilsdeflation. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Varför USA?

  1. Victoria skriver:

    Du kommer få en fantastisk resa! Du kommer att uppleva att USA är både så mycket ”värre” och så mycket ”bättre” än vad du trodde. USA är motsägelsefullt på det viset – politiskt väldigt individualistskt, samtidigt som det jag saknar som mest är den enorma vänlighet och värme som finns over there.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>