Uttramparen lär sig om sår

Jag tänker att det kan hända att Uttramparen går lite sönder under äventyret. Skrapsår och skavsår får man nog räkna med. När man var liten kunde man i full fart åka över styret och landa mot asfalt, borsta av sig och fortsätta som om ingenting hade hänt. Idag tycker jag att det räcker med att man liksom välter omkull för att man ska vara halt och vimmelkantig i flera veckor. Uttramparen börjar bli gubbe.

Det är i vilket fall bra att förstå sig på kroppen om man tänker använda den. Jag fick låna en bok av min vän Torun. Hon är sjuksköterska så hon har koll på läget. Boken heter helt enkelt SÅR.Att läsa boken SÅR kan vara det vidrigaste jag gjort. Man kan milt uttryckt påstå att den är pedagogiskt illustrerad med bilder på de mest fruktansvärda typerna av sår man kan tänk sig. En slags Dantes inferno fast för huden. En hel del kapitel tänker jag att jag inte behöver läsa in mig så noga på. Bensår, trycksår och stigmatablödningar ska jag nog kunna undvika. Däremot brännskador, skavsår och infektioner är nog bra kunskap att ha med sig på resan.

Ett stycke avvek från allt det vidriga, ett stycke handlade om självframkallade sår och det var enbart sorgligt, jag citerar. ”Ibland kan man misstänka att patienten framkallat sina sår själv genom att riva/klia upp såren eller genom annan manipulation. [...] Vid en specialistklinik kan man räkna ut att 1-2% av patienterna manipulerade sina sår, ofta för att få förlängd kontakt med sjukvårdens personal.” Det är sorgligt. Människor kan bli så ensamma att de förvärrar sina fysiska åkommor för att få själslig frid.

Jag ska nu fullständigt ge mig hän åt var och nekroser och försöka behålla falaflarna jag åt till lunch.

Tack för lånet Torun. I byte har jag lovat en virkningslektion. Den tar vi när du kommer till Karlstad nästa gång.

Det här inlägget postades i Livsstilsdeflation. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Uttramparen lär sig om sår

 1. Torun skriver:

  Såhär i efterhand inser jag att jag skulle varna känsliga personer för bild & text i boken. Jag har liksom vant mig, men inser att den nog är vidrig om man inte gillar nekroser och bensår.
  Hoppas du får någon nytta av den.
  Det viktiga är; Håll rent. Var inte där och peta i onödan – sår läker bäst om vi inte lägger oss i för mycket. Använd förband som andas.
  Jag ska försöka plocka ihop någon litet emergency-kit som du kan ta med.
  Ser framemot virkningskursen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>