Vad ska man med en elcykel till?

Ja, vad ska man ha en elcykel till när man har vänner som jag? Uttramparen blev inte Karlstads klimathjälte vilket kanske inte var så konstigt. Men jag är lika glad för det, jag gillar ju min cykel som tusan. Men jag vill gärna visa min motivering som är så fin så att man blir rörd. Mina vänner S och PG skickade in den här motiveringen:

”Att vara en klimathjälte handlar inte bara om att värna om naturen, närmiljön och att resa klimatsmart. Det handlar även om att vara en medveten konsument. En klimathjälte kombinerar sin genuina omtanke för miljön med en medveten konsumtion, öppnar portarna till det hållbara och minimerar ”slit och släng” konsumtionen. En klimathjälte är även ödmjuk inför enkelheten och inser potentialen i den muskeldrivna kraften. Genom mod, enkelhet och envishet vill vår klimathjälte, Emil Mörk, nå sina mål och drömmar i livet.  Han visar inte detta enbart genom ord och löften, utan han visar det genom handling. Likt Hasse Alfredssons låt ”Ska vi byta grejer” byter vår klimathjälte till sig saker för att komma närmare sitt mål; att på cykel ta sig från USA:s östkust till västkust. Med detta och i kombinationen med ett konsumtionsfritt år har vår klimathjälte insett att drömmar inte kan förverkligas på bekostnad av miljön. Cykelresan tvärs över den amerikanska kontinenten är en av hans drömmar lika mycket som det är en demonstration mot konsumtionssamhället. Därför är Emil Mörk vår klimathjälte.”

Den här bilden var bifogad till tävlingen:

Den fina bilden är tagen av Anna som sponsrade med Jordnötssmör i måndags, tack så mycket för hjälpen!

Förutom att tävla om titeln klimathjälte så har jag läst en hel del i veckan. Jag har en liten lista på böcker om amerikanska äventyr. Pestens tid var den första. Den här veckan har jag hängett mig åt Chris McCandless öden och tragiska död i boken ”in i vildmarken” skriven av Jon Krakauer. Jag har sett filmen många gånger och älskar den nästan lika mycket som soundtracket. Det vore lögn om jag försökte påstå att Mccandless inte inspirerar mig i mitt projekt. Det finns någonting väldigt beundransvärt i hans strävan men precis som många andra gör det mig illa att se hur han försakar sin familj och de som älskar honom. Boken var intressant och gav en del nya perspektiv till händelserna, bland annat får man reda på att hans bil som han överger används av polisen i flera år efter som civilbil vid narkotikaspan. Nu läser jag två böcker samtidigt. Dels läser jag:

En bok jag läst för flera år sen och gillade den, men jag kände att det var viktigt att läsa om den nu när jag börjat projekt uttramparen då den handlar om en man som av en händelse cyklar tvärs över den amerikanska kontinenten. På sidan av den läser jag Jamies Amerika som är en matresa genom USA.

I eftermiddags började jag fundera lite på om jag ska planera om min rutt över kontinenten, kanske till och med färdriktning. Jag har lite lätt börjat fundera på att cykla från San Francisco, genom Nevada och på den tidigare planerade rutten söder om klippiga bergen vid en stad som heter Pueblo. Fördelen med den sträckningen är främst att den är ungefär 100 mil kortare, men på grund av temperaturen i Nevada på sommaren så förutsätter det att man cyklar åt andra hållet för att klara av öknen så tidigt som möjligt på året. Nackdelen är uppenbar att en av Uttramparens grundtankar faller, att cykla i samma riktning som de första utvandrarna tog sig över kontinenten. Kom gärna med tips om hur jag ska tänka.

Jag hjälpte en kille igår att plocka ihop i en valstuga. Medan vi bar möbler och papper berättade han att han cyklat längre turer i Europa, helt ofint frågade jag om han kunde tänka sig att låna ut lite utrustning vilket han gärna skulle ställa upp på. Mitt projekt plockar fram en del oartiga sidor hos mig men väldigt många fina sidor hos de som får höra om projektet.

Det här inlägget postades i Livsstilsdeflation. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vad ska man med en elcykel till?

 1. Josef K. skriver:

  Jag tycker att det är en nackdel att det blir 100 mil kortare, sedan är väl kanske inte öknen så jätterolig? Det är ju lite häftigt att cykla samma sträcka som de första utforskarna kommer som du säger.

 2. uttramparen skriver:

  Jag tror att det blir den tänkta öst-väst sträckningen och så får jag se hur det känns när jag är på väg mot öknen. Enligt ögonvittnen lär ökenområdet vara fine det med.

 3. Anna skriver:

  Du är vår miljöhjälte ändå Emil – elcykel kan man ha när man är 83 år!
  Därför planerar vi att nominera dig till Karlstads klimathjälte om sisådär 60 år!

  S+PG

 4. Sibe skriver:

  Ajamen! Vi har redan börjat fila på nomineringen och bestämt vad du ska göra under de 60 åren. Det blir minst sagt storslaget!

 5. uttramparen skriver:

  S + PG, om 60 år tror jag att jag kommer färdas i rullstol, men det vore sweet att ha elmotor på den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>