Moder jord bjuder på psykträning

Det har varit en skön helg hos mina föräldrar. Vi kom att prata om cykling, vilket inte är någon ovanlighet nu för tiden, jag pratar om cyklar och cykling hela tiden. Pappa berättade att när min farfar precis hade träffat min farmor så cyklade han en hel del för att få träffa henne. När han slutade sitt jobb för helgen på lördag lunch satte han sig på cykeln och cyklade lite drygt 120 kilometer, det hände att han inte kom fram samma dag utan var tvungen att sova på vägen. Sen kom han fram och fick träffa min farmor en stund innan han behövde sätta sig på cykeln för att hinna hem innan arbetet började igen på måndagsmorgonen. Tydligen gjorde min morfar någonting liknande enligt min mamma. Jag tror inte det är så att jag härstammar från stolta, starka cyklister, jag tror att man såg på tiden, färdsätten och kroppen på ett helt annat sätt. Jag tror att vi i framtiden måste hitta tillbaka till en känsla där vi tar oss tid att använda våra muskler för att förflytta oss, att vi slutar förlita oss på olika typer av förbränningsmotorer. Min resa från Degerfors till Karlstad tog mig tre timmar, och vist är det lång fler timmar och minuter än vad samma resa med bil innebär, men tid är det enda vi har gott om. Tiden är oändlig tills den tar slut.

Jag lämnade mammas mat och pappas bastu strax efter klockan 12 och att den godaste tänkbara lasagnen var uppäten. Redan i Björneborg började jag inse att jag skulle bli riktigt blöt på vägen.

När jag kom till Kristinehamn öppnade sig himlen och det regnade precis hela resten av resan med ett enda undantag, utanför Väse haglade det ner. Det var blött och kallt och jag tackar min mor för att jag fick låna hennes vindstoppar jacka. Om jag inte hittar någon annan ska jag nog fråga henne om jag får låna den på resan sen för den var verkligen superbra. Jag har fått ge upp att försöka se bra ut när jag cyklar. Idag körde jag med långa strumpor i trekvarts-cykelbyxor. Men , det här har aldrig varit en modevisning så jag bjuder på en bild av hur det ser ut.

Jag upptäckte att jag fick ett snyggt märke i pannan av min hjälm. Härliga tider.

Nu ska jag till min kompis Josef K som lovat att bjuda på en kopp kaffe, den kommer sitta fint.

Det här inlägget postades i Livsstilsdeflation. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Moder jord bjuder på psykträning

 1. Kefre skriver:

  Jag hamnade i samma regn och hagelskur i blåbärsskogen, regnkläder och stövlar stod emot den värsta vätan men hu så kallt det var om händerna, riktigt svårt att få blåbären i krukan.

 2. Örjan skriver:

  Inte för jag håller med dig, men det finns en intressant tanke i början av boken ”Tio tankar om tid” av Bodil Jönsson. Om du ska åka bil tur-o-retur till jobbet, så kostar det pengar i form av bensin och värdeminskning på bilen. Vi kan låtsas att det kostar 100 kr för en tur till jobbet. Och vi säger att du har 100 kr i timlön. Då måste du arbeta två timmar bara för att kunna ta dig till jobbet och hem. (Bl a därför jag anser att kollektivtrafik ska vara gratis). Om du går ner i arbetstid istället och cyklar tre timmar till jobbet på morgonen så har du kanske fått ut mycket mer. Nu är det ju få arbetsplatser där man faktiskt kan gå ned i tid, men men. Intressant tankeexperiment i alla fall.

  (Där har vi också något som behöver ändras, att förorter är sovstäder och jobben ligger inne i city. Jobben ska finnas där man bor, så man faktiskt kan cykla dit utan att det tar tre timmar.)

  • uttramparen skriver:

   Min poäng, jag vet inte om det går att använda för hela befolkningen, men för egen del har det gjort stora förändringar på hur jag använder min tid.

 3. Stålis skriver:

  Min farfar cyklade ofta till min farmor för att hälsa på. Karlskoga-Lindesberg över helgen…och tillsammans gjorde de många cykelturer till Norge och runt Vänern och Vättern.

  Känns lite som att den generationen använda cyklar med än vad folk gör idag…

 4. Pingback: Elegi över nästan döda skor | U T T R A M P A R E N

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>